ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ


Την Τετάρτη 02/12 ένας εργάτης διανομέας έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα εν ώρα εργασίας. Οι συνθήκες εργασίας του συγκεκριμένου κλάδου είναι λίγο πολύ γνωστές: Μερικώς ανασφάλιστοι, ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας ή/και εξοπλισμός-όχημα, ξεχειλωμένα ωράρια, λίγα λεφτά και σίγουρα πολλή πίεση και άγχος από τα αφεντικά να προλάβουν την παράδοση. Πόσων δε μάλλον εν μέσω της νέας επιβαλλόμενης καραντίνας, όπου η αυξημένη ζήτηση δεν μεταφράστηκε σε προσλήψεις, οπότε το ήδη υπάρχουν προσωπικό καλείται να βγάλει έναν όγκο δουλειάς μεγαλύτερο των δυνατοτήτων του. Κι όλα αυτά για να φουσκώσουν οι τσέπες άλλων.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εργάτες του συγκεκριμένου κλάδου που βιώνουν στο πετσί τους με τον πιο αμετάκλητο τρόπο την εκμετάλλευση των αφεντικών. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα και σίγουρα δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Εργάτες πεθαίνουν δουλεύοντας σε εργοστάσια κάτεργα χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, στις οικοδομές και στα διυλιστήρια χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας κλπ. Πνευματικά ψυχολογικά και σωματικά λυγίζουμε κάτω από τον φόρτο εργασίας που εν τέλει δεν είμαστε εμείς αυτές που απολαμβάνουμε τους καρπούς της. Και την περίοδο που αυξάνονται οι απώλειες των ανθρώπων της τάξης μας, των εργατών, των συναδέλφων, των αγαπημένων μας, το κράτος περνάει το αντι-εργατικό νομοσχέδιο που νομοθετεί ακόμα περισσότερη εντατικοποίηση στη δουλειά με τη θέσπιση της εξαντλητικής 10ωρης εργασία.

Αρνούμαστε τον θάνατό μας, αργό ή/και γρήγορο. Αρνούμαστε να βλέπουμε τα κορμιά μας να λιώνουν κυριολεκτικά στην άσφαλτο, στο τρέξιμο του σέρβις, στην ορθοστασία της βάρδιας, ακίνητοι για ώρες στην καρέκλα της εταιρίας γαλέρας. Τα αφεντικά μας ξέρουν τα συμφέροντά τους και πράττουν πάντα με βάση το δικό τους κέρδος. Είναι η δική μας ώρα να κοιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα. Καμία ανοχή στην εκμετάλλευσή μας, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην υποτίμησή μας. Αν είμαστε αναλώσιμοι για αυτούς, για εμάς δεν είναι αναγκαίοι. Η δικιά μας απάντηση θα πρέπει να είναι αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών και οργάνωση στους χώρους της δουλειάς. Συλλογική αντίσταση με βάση το ταξικό μας συμφέρον για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας με κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Για την ανατροπή των σχέσεων εκμετάλλευσης και εξουσίας και το χτίσιμο ενός νέου κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 4611/2019 (Μέσα Ατομικής Προστασίας-Εταιρικό δίκυκλο ή επίδομα 15% επί του βασικού μισθού, και οι βενζίνες χωριστά)
• ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (5νθημερο/8ωρο – Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους)
• ΕNΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
• ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ



ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ,
ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ




Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου
https://palionekrotomeio.espivblogs.net

 

(στην εικόνα: παλαιότερο πανό που αναρτήθηκε με αφορμή τους 3 εργατικούς θανάτους τον Σεπτέμβρη του 2020)