ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ! – Παρεμβάσεις σε σούπερ-μάρκετ

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την “δοκιμαστική” διερεύνηση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ.


Μοιράστηκαν κείμενα στους/στις εργαζόμενους/εργαζόμενες αλλά και σε πελάτες στις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και Σκλαβενίτης και αναρτήθηκε σχετικό πανό.


Το κείμενο που μοιράστηκε:


ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!


Την περασμένη βδομάδα, αποφασίστηκε αιφνιαδιαστικά η δοκιμαστική και προαιρετική διεύρυνση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα 14/06 έως τη Δευτέρα 21/06. Το συγκεκρίμενο μέτρο περιλήφθηκε στην πρόσφατη ΚΥΑ, μέσα σε άλλα μέτρα περιορισμού της πανδημίας covid-19, και έδινε τη δυνατότητα στα αφεντικά να αυξήσουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά μία ώρα νωρίτερα στο άνοιγμα και μιάμιση ώρα αργότερα κατά το κλείσιμο, δηλαδή από 8:00 με 21:00 να γίνει 7:00 με 22:30.


Παρόλο που το συγκεκριμένο μέτρο υποτίθεται ότι είναι προσωρινό, και δεν εφαρμόστηκε εν τέλει καθολικά, δεν παύει να είναι ένας δυσοίωνος προάγγελος του -ήδη εντατικοποιημένου- μέλλοντος των υπαλλήλων των σούπερ μάρκετ. Το έδαφος έχει στρωθεί επικοινωνικά, με τις συζητήσεις για τη διάθεση διαγνωστικών self test από τα σούπερμάρκετ και όχι πια από τα φαρμακεία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, είχε εφαρμοστεί διερεύνηση και ελαστικοποίηση του ωραρίου και κυριακάτικη εργασία στα σούπερ μάρκετ, με πρόσχημα τη διευκόλυνση των πελατών, λόγω της μειωμένης προσέλευσης που επιβλήθηκε ως μέτρο μείωσης της διασποράς του ιού.


Τόσο εκείνη η απόφαση της ελαστικοποίησης του ωραρίου, εν μέσω λοκντάουν, για την προστασία των πελατών, όσο και η τωρινή ΚΥΑ για διεύρυνσή του για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, λόγω των self test, είναι δείγματα πολιτικής στοχοθεσίας και όχι υγειονομικής στρατηγικής. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που τίθεται η αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, είτε πρόκειται για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και φιέστες «λευκών νυχτών», είτε για αύξηση των ωραρίων με πρόσχημα την πανδήμια. Και δεν πρέπει να δούμε την διεύρυνση των ωρών της δουλειάς μας ξέχωρα από την υπόλοιπη επίθεση στα κεκτημένα των εργαζομένων και συγκεριμένα από τον πρόσφατο αισχρό νόμο Χατζηδάκη.


Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η διεύρυνση του ωραρίων των καστημάτων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όταν πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη βουλή η επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας, κατά 2 ολόκληρες ώρες, και η καθολική αύξηση του πλαφόν των υπερωριών από 120 σε 150 ανά έτος. Η εμπειρία μας, εν μέσω της πανδημίας, έδειξε ότι ενώ ο τζίρος των αφεντικών των σούπερ μάρκετ πολλαπλασιάστηκε, οι συνθήκες εργασίας χειροτέρεψαν. Το υφιστάμενο προσωπικό καλέστηκε να σηκώσει στις πλάτες του τον επιπλέον φόρτο εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς παραπάνω προσλήψεις, με περισσότερο άγχος και κούραση, και σίγουρα όχι με περισσότερα λεφτά. Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για το ίδιο προσωπικό που θα καλεστεί να εργαστεί περισσότερες ώρες, υπό τον φόβο της απόλυσης.


Βλέπουμε ότι υφαίνεται ήδη το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο τα αφεντικά νόμιμα πια θα μπορούν να πατήσουν πάνω στον χρόνο που αφιερώνουμε στους αγαπημένους μας, στον χρόνο που αφιερώνουμε στη ζωή μας, πάνω στα εξαντλημένα σώματά μας. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, δεν υπάρχουν πια αυταπάτες, ούτε δικαιολογίες. Η αντίσταση είναι η μοναδική μας ελπίδα για επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή. Μόνη μας δύναμη η οργάνωσή μας με το υς συναδέλφους μας, σε συνελεύσεις και σωματεία, μακριά από λογικές ανάθεσης. Χρέος μας η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων/εργατών, αποτινάσσοντας την ταμπέλα του πελάτη, γιατί η υποτίμηση ενός κλάδου είναι υποτίμηση ολόκληρης της εργατικής τάξης.

 

ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΖΑΜΠΑ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΙΔΟΣ
ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ