Στηρίζουμε την συγκέντρωση των υγειονομικών και εργαζομένων του ΠΓΝΑ αύριο Τρίτη 1/2 12:00 στη πύλη του Νοσοκομείου, στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την Υγεία.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 100 ΝΕΚΡΟΙ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Εδώ και 2 χρόνια, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, το σκηνικό παραμένει το ίδιο. 100 νεκροί συνάνθρωποί μας κάθε μέρα είναι η αποτίμηση της κρατικής θανατοπολιτικής, που αρνείται εμμονικά να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της κοινωνικής βάσης. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η κυνικότητα με την οποία η κυβέρνηση παραδέχεται τις εγκληματικές πολιτικές της, με πιο πρόσφατη την δήλωση του Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος επαίρεται για το άνοιγμα της οικονομίας ως επιτυχία, παρα τους καθημερινούς εκατοντάδες θανάτους. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, πως μπροστά στα κέρδη των καπιταλιστών, οι ζωές των καταπιεσμένων, των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστ(ρι)ιων δεν μετράνε, όπως φάνηκε με τον πιο σκληρό τρόπο μέσα από την κρατική διαχείριση της πανδημίας. Και ,προφανώς, τα σχέδια τους δεν σταματάνε μόνο στο πως οι ισχυροί θα βγουν κερδισμένοι από άλλη μια κρίση, φορτώνοντας τα σπασμένα στις πλάτες μας, αλλά και πως θα συνεχίσει η επίθεση στις κοινωνικές ανάγκες και στις ζωές μας. Πέρα από τους αντεργατικούς, αντικοινωνικούς και αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που έρχονται σαν οδοστρωτήρας να αρπάξουν κεκτημένα αιώνων και να οξύνουν την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση, καταστρώνουν ήδη τα σχέδια για το πολυπόθητο ξεπούλημα της υγείας.

Έτσι είδαμε, πως παρότι η αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΣΥ ήταν επιτακτική, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως άφησαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με κενά και ελλείψεις χρόνων, να πιέζεται διαρκώς για να καλύψει τις υπεράριθμες ανάγκες νοσηλείας περιστατικών covid και ταυτόχρονα να ανταπεξέλθει στα τακτικά και επείγοντα περιστατικά. Η κατάσταση λίγο πολύ γνωστή. Οι υγειονομικοί σε κατάσταση πλήρους εξουθένωσης, με άδειες σε αναστολή διαρκείας, διαρκή υποστελέχωση (μετά και τις κενές θέσεις που άφησαν πίσω τους οι 2.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που μπήκαν σε αναστολή) . Τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε μίας νόσου, αφήνοντας χιλιάδες ασθενείς σε αναμονή, πολλοί από τους οποίους, μην έχοντας άλλη επιλογή, οδηγήθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές. Από την άλλη, οι κλινικάρχες, μέσα στην πανδημία, είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, πριμοδοτούμενοι από τις κρατικές πολιτικές. Όχι μόνο εξαιρέθηκαν από την επίταξη σε περιόδους με πρωτόγνωρη κορύφωση της πανδημίας, αλλά σαν σωστοί μαυραγορίτες, αισχροκερδούν από τις τιμές των rapid και pcr τεστ, όσο ο κατώτατος μισθός δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.

Όσο πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, μαζικά τέστ, ιχνηλάτηση κ.λ.π., το κράτος ανταπαντά από τη μία προτάσσοντας την ατομική ευθύνη και από την άλλη με καταστολή. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης έρχεται να μεταθέσει την ευθύνη της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας σε κάθε λογής αποδιοπομπαίο τράγο. Από τους ατίθασους νέους, τους ηλικιωμένους, μέχρι τους ανεμβολίαστους. Τον ανορθολογισμό των τελευταίων γέννησαν και έθρεψαν οι κρατικές πολιτικές, τον οποίο χρησιμοποίησαν για να αποπροσανατολίσουν και να δημιουργήσουν ένα ψευδές δίπολο, στρέφοντας την κοινωνική οργή και βία μακριά από τον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος από το κράτος και το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, βρήκε χώρο και πεδίο να εκφραστεί και να συσπειρωθεί ανενόχλητος ο ακροδεξιός συφερτός, τη στιγμή που όσοι και όσες αγωνίζονταν ενάντια στην κρατική διαχείριση της πανδημίας και δημόσια δωρεάν υγεία, μέτρα προστασίας, ανθρώπινους όρους εργασίας και σπουδών έρχονταν αντιμέτωποι/ες με την καταστολή.

Η απροθυμία τους να ενισχύσουν, έστω και ύστατα, το ΕΣΥ δεν είναι κενή νοήματος, αλλά ευθυγραμμίζεται με τις βλέψεις τους για την υποβάθμιση και ,εν τέλη, την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Ήδη, από την διακυβέρνηση Σύριζα είχε ανοίξει ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης και ασφάλισης μέσω του συστήματος κωδικών κοστολόγησης ιατρικής πράξης, KEN-DRGS. Το σχέδιο για το Νέο ΕΣΥ έρχεται σε συνέχεια του έργου των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο “εξορθολογισμός” δομών, δηλαδή η συρρίκνωση, οι συγχωνεύσεις και εν τέλη η κατάργηση νοσοκομειακών τμημάτων , με γνώμονα το πόσο κοστοβόρα είναι για το δημόσιο. Επαναφέρει τα ΣΔΙΤ ως εργαλείο χρηματοδότησης, παρα την πρόσφατη μνήμη του μαυραγορίτικου, παρασιτικού ιδιωτικού τομέα, εν μέσω πανδημίας. Προβλέπει την μετατροπή του ΕΟΠΠΥ σε μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία και την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών στο παιχνίδι. Μέσω αυτών των μέτρων, στοχεύουν στην μετατροπή των νοσοκομειακών δομών σε αυτοδιοικούμενα ιδρύματα-επιχείρηση, με την ανάπτυξη τους να εξαρτάται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την πώληση ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Άλλο ένα κοινωνικό αγαθό, μετά τους νόμους για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, έτοιμο να ξεπουληθεί για τα κέρδη των λίγων.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πως δεν δίνουν δεκάρα για τις ζωές μας. Μόνο εμείς οι ίδιοι είμαστε ικανοί να παλέψουμε για τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας και να αντισταθούμε στην φτωχοποίησή, την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Να διεκδικήσουμε ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά για όλες και όλους. Να βάλουμε τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους και να μπλοκάρουμε τα σχέδια τους, κερδίζοντας καλύτερους όρους ζωής στο σήμερα και ανοίγοντας τον δρόμο για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης στο αύριο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου