Μικροφωνική συγκέντρωση για το μεταναστευτικό. Σάββατο 22/02/20 στις 12:00

ΚΕΊΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 22/2, 12:00 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΔΠΘ

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ,
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες είναι οι αντιδράσεις προσφύγων και μεταναστών, όσον αφορά τις άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσής τους. Σαν “λύση” σε όλα αυτά, οι σημερινοί διαχειριστές, του κράτους, η κυβέρνηση της ΝΔ, προχώρησε αρχικά στην θέσπιση νομοσχεδίου για τον περιορισμό της χορήγησης ασύλου και την ευκολότερη επαναπροώθησή προσφύγων/μεταναστών. Αφού αυτό δεν ήταν αρκετό φέρνει πλέον στο τραπέζι και τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, δηλαδή φυλακών, παράλληλα με την αύξηση του ελέγχου των συνόρων. Αυτές οι πρακτικές έρχονται να ολοκληρώσουν την αντιμεταναστευτική πολιτική, που γεμίζει το Αιγαίο και τα σύνορα κάθε μέρα με νεκρά σώματα μεταναστών.

Από την άλλη, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι συνθήκες κράτησης ξεπερνούν κάθε ανοχή. Στο κολαστήριο της Μόριας της Λέσβου, όπως και στα νησιά της Σάμου και της Κω, χιλιάδες μετανάστες/στριες καλούνται να επιζήσουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, μέσα σε σκηνές, χωρίς προστασία από τις καιρικές συνθήκες χειμώνα-καλοκαίρι. Παράλληλα, μέσω της ρητορικής του κράτους, φασιστών των ΜΜΕ και τις επιτάξεως εκτάσεων και κτισμάτων επιτείνεται το μίσος ντόπιων εναντίον μεταναστριών και προσφύγων. Στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, μέσα στη βρομιά και την υγρασία, τους ξυλοδαρμούς, την σεξουαλική παρενόχληση και την πλήρη απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτά απαρτίζουν μόνο κομμάτι της αλήθειας λόγω της έλλειψης διαφάνειας σε αυτούς τους χώρους, που οδηγεί στη συστηματική απόκρυψη του μεγέθους του πραγματικού προβλήματος. Σαν απάντηση στο διαρκές αυτό μαρτύριο, οι πρόσφυγες μετανάστες δηλώνουν την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος μέσα από διαδηλώσεις, όπως έγινε στη Μυτιλήνη, από γραπτές καταγγελίες, στην περίπτωση των κρατούμενων γυναικών της Π. Ράλλη και από τις απεργίες πείνας μεταναστών στη Δράμα. Αυτές οι φωνές, συνεχώς, καταπνίγονται ή στηλιτεύονται από κυβέρνηση, καταστέλλοντας βίαια τις κινητοποιήσεις τους, ΜΜΕ, διαδίδοντας ψευδής ειδήσεις και ντόπιους φασίστες, οργανώνοντας πογκρόμ.

Σε τοπικό επίπεδο, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της πιο φρικαλέας “προστασίας” των συνόρων. Οι παράνομες επαναπροωθήσεις, τα “ατυχήματα¨ με το ανελέητο κυνηγητό των μεταναστών που κοστίζουν ζωές και τα άψυχα σώματα που βρίσκονται συνέχεια στην περιοχή του ποταμού Έβρου απαρτίζουν την καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα τον τελευταίο καιρό, έχει ενταθεί η επιτήρηση των συνόρων με συρματοπλέγματα, φράχτες, κάμερες και ελικόπτερα σε συνεχή πτήση πάνω από πόλεις και χωριά θρέφοντας το ξενοφοβικό κλίμα στην περιοχή. Τα μέτρα αυτά προφανώς και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο σε βάρος των ζωών προσφύγων και μεταναστών. Σε ίδιο κλίμα είναι και οι αποφάσεις για ενίσχυση των περιπολιών του λιμενικού και την τοποθέτηση του πλωτού φράχτη μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας, οι οποίες αποτελούν απλώς επιπλέον παγίδες θανάτου και υλοποιούν το όνειρο του φασιστικού τηλεσκουπίδιου Α. Πορτοσάλτε που δήλωσε πως ««Αν δεν θέλουμε να πνίγεται κανείς, θα έρχονται όλοι στην Ελλάδα». Πρόσφυγες και μετανάστες λοιπόν θα καταφέρνουν να ζητήσουν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα, μόνο εάν μπορέσουν να επιζήσουν από τους διακινητές, το θαλάσσιο ταξίδι σε μια βάρκα και τις ελληνικές και τουρκικές αρχές σε ένα συνεχές παιχνίδι επιβίωσης.

Όλη αυτή η συμφόρηση του νησιωτικού δικτύου και οι απάνθρωπες συνθήκες επιβίωσης διαχειρίζονται με τον πιο ακροδεξιό τρόπο από την κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Αναλυτικότερα η ΝΔ, ικανοποιώντας τις ακροδεξιές φωνές ψηφοφόρων και μελών της, θέσπισε το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα, με αυτό περιορίζονται κατά πολύ τα κριτήρια χορήγησης ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ εμπλουτίζονται τα κριτήρια επαναπροώθησης. Επίσης τους αφαιρείται κάθε δικαίωμα διαμαρτυρίας όπως στις άθλιες συνθήκες κράτησης τους. Στην περίπτωση που κάνουν συλλογικούς αγώνες για τα αιτήματα τους θα ξεκινά η διαδικασία επαναπροώθησης τους. Ταυτόχρονα, στερείται η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τη στέρηση ΑΜΚΑ και πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παρακωλύεται η έκδοση του προσωρινού αριθμού, που θα παρείχε πρόσβαση σε φάρμακα. Έτσι, παιδιά μένουν ανεμβολίαστα, και χρόνιοι πάσχοντες χωρίς την αγωγή τους. Η επίθεση στα δικαιώματα τους δεν σταματά μόνο σε θέματα υγείας αλλά και εργασίας, καθώς συζητιέται να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στον ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου οι μετανάστες θα διατέιθονται σαν φθηνά εργατικά χέρια σε χωράφια και εργασίες όπου και όποτε υπάρχει έλλειψη, καλλιεργώντας συνθήκες για νέες Μανωλάδες. Αποκορύφωμα της φασιστικής αυτής πολιτικής αποτελεί η προσπάθεια δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης, όπου θα φυλακίζονται μετανάστες και πρόσφυγες μέχρι την χορήγηση ασύλου ή την επαναπροώθησή τους. Αυτό το μέτρο τους αποκόπτει ακόμα περισσότερο από την κοινωνία και δημιουργεί ακόμα πιο βίαιες συνθήκες κράτησής τους οξύνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα . Όλα τα παραπάνω οδηγούν ανθρώπους, που δικαιούνται άμεσα άσυλο να έρχονται αντιμέτωποι με τη διαδικασία επαναπροώθησής τους. Με άλλα λόγια οι κραυγές για βοήθεια και αλληλεγγύη θα πληθαίνουν, απλώς εμείς δε θα μπορούμε να τις ακούμε.

Εμείς δε βλέπουμε να δίνουν καμία λύση τα παραπάνω σχέδια. Τασσόμαστε στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων, προτάσσοντας τα αιτήματα των ίδιων: άμεση χορήγηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων και κανένας εγκλεισμός ανθρώπου. Ούτε αυτή, ούτε κάποια άλλη λύση είναι επαρκής όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Από τη μεριά του το ελληνικό κράτος για να εξυπηρετήσει τους δικούς του στόχους συμβάλει στη συνέχιση της έντασης στη Μ. Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Στέλνει πυραύλους Patriot στη Σαουδική Αραβία, γίνεται αγοραστής πολλών εκατομμυρίων στρατιωτικών εξοπλισμών και μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη βάση του ΝΑΤΟ.
Τη στιγμή λοιπόν που πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες μετανάστες ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή, που ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και που τα κονδύλια για τις καθημερινές μας ανάγκες μειώνονται σε ψίχουλα, οι ισχυροί της γης κάνουν το δικό τους παιχνίδι στις πλάτες μας προκειμένου να πλουτίσουν ακόμα παραπάνω.

Να σταθούμε αλληλέγγυοι στους μετανάστες/τριες και να υψώσουμε ταξικό διεθνιστικό μπλόκο στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Στον φραχτη του εβρου, στον πατο του αιγαιου
χτιζεται η ασφαλεια του καθε ευρωπαιου

ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ