Μικροφωνική ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και αλληλεγγύης στις διώξεις αγωνιστών 13/6/17

Μικροφωνική πραγματοποιήθηκε χτες 13 Ιούνη εξω από το αναγνωστήριο του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη, ενάντια στα χρυσωρυχεία και τις διώξεις που έχουν ξεκινήσει και πάλι.
Στην μικροφωνική συμμετείχαν και σύντροφοι από το αναρχικό στέκι utopia ad (Κομοτηνή) και από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής.
Μοιράστηκε στους περαστικούς το παρακάτω κείμενο που είχε γραφτεί από την συνέλευση της κατάληψης Παλιού Νεκροτομείου.

ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ…
ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

Η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» είναι μια μεταλλευτική εταιρία που λειτουργεί στην ελλάδα απο το 2003, και είναι θυγατρική της καναδικής μεταλλευτικής εταιρίας Eldorado Gold. Η Eldorado Gold κατέχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ενώ το υπόλοιπο 5%  ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφερόντων οικογένειας Μπόμπολα, πασίγνωστη μεταξύ άλλων για τις απευθείας αναθέσεις έργων από το δημόσιο και για το εμποριο όπλων με το ελληνικό κράτος. Στα έργα της περιλαμβάνονται τα μεταλλεία Κασσάνδρας (ΒΑ Χαλκιδική, περικλείει τα χωριά Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Στρατονίκη, Στάγειρα, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι και Μεγάλη Παναγία).

Επίσης η Eldorado είναι ιδιοκτήτης της «Χρυσωρυχεία Θράκης» και από το 2013 και της «Μεταλλευτικής Θράκης», που εδω και χρόνια εχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στη Θράκη (Σάπες και Πέραμα) ενώ γλυκοκοιτάζουν και περιοχές στην Ανατολική Μακεδονία (Κιλκίς).

Παρά την διαφήμιση των ανταλλαγμάτων που προσφέρουν οι «επενδύσεις» τους στον τόπο (δημιουργία νεων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη της καταρακωμένης ελληνικής οικονομίας, δωρεές σε συλλόγους και φορείς) αλλά και τις «παρεμβάσεις» τους (πληρωμένες δημοσιεύσεις «ερευνών» στον καθεστωτικό τύπο για την ασφάλεια των εξορύξεων, επιθέσεις των μεταλλωρύχων στον κόσμο που εναντιώνεται στην εξόρυξη, τραμπούκικες παρεμβάσεις σε συμβούλια που αντιτίθενται στα έργα), πάντοτε έβρισκαν απέναντι τους τις τοπικές κοινωνίες και τους αλληλέγγυους. Όπως ήταν αναμενόμενο, το κράτος στάθηκε και στέκεται αρωγός στην προστασία των «επενδυτών», στέλνοντας στρατιές απο δυνάμεις ασφαλείας για να προστατεύουν εργοτάξια και γεωτρύπανα των (ιδιωτών) επενδυτών, και συλλαμβανοντας και διώκοντας δικαστικά όσους στέκονται ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, οταν οι ίδιοι τους παρέδωσαν για 100 χρόνια τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των παραπάνω περιοχών, στα πλαίσια της «ανάπτυξης».

Στις μέρες μας, μετά την αλλαγή της εξουσίας, πέρα από καποιες προσωρινες παύσεις των έργων, υπήρξαν εκ νέου αδειοδοτήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβερνησης συριζανελ και των ξενων επενδυτών. Αν και πριν την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση ηταν δήθεν στο πλευρό του κόσμου που αγωνιζόταν ενάντια στην εξόρυξη, στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι διώξεις συνεχίζονται.

Στις 450 διώξεις που εχουν καταγραφεί συνολικά μεχρι σήμερα, η Eldorado ξεκίνησε ενα νεο κύκλο μηνύσεων σε 38 κατοίκους που πριν λίγες μερες διαμαρτυρήθηκαν για το ερευνητικό γεωτρύπανο που (χωρίς αδειοδότηση) τρυπάει την Τσικάρα, και που αποτελεί τον νέο στόχο της εταιρείας στην Χαλκιδική. Στα πλαίσια της εκφοβιστικής αυτής τακτικής σε όποιον πλησιάζει το βουνό, δε θα μπορούσε να απουσιάζει και το ελληνικό κράτος, αφού η εισαγγελία Χαλκιδικής πήρε την πρωτοβουλία να ασκήσει νεες διώξεις, ξεθάβοντας απο το αρχείο υποθέσεις του 2012.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνέχειας των διώξεων είναι η δίωξη 2 ατόμων για μια κινητοποίηση του 2012 στις Σκουριές, ένας εκ των οποίων είναι κάτοικος Κομοτηνής και σύντροφος από το αναρχικό στέκι utopia a.d. και ο άλλος κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς, οι οποίοι δικάζονται στις 2 Ιούνη στα δικαστήρια Πολυγύρου.
Σε εκείνη την πορεία λοιπόν του έπεσε το πορτοφόλι πάνω στο βουνό το οποίο είχε μέσα την ταυτότητά του και κατέληξε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. Μετά από 1 χρόνο άντρες της ασφάλειας παραδίδουν στο σπίτι του κλήση για προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία της εισαγγελίας Χαλκιδικής για να δώσει εξηγήσεις για παράβαση του άρθρου 170Π.Κ. (Στάση). Ο σύντροφός απάντησε με υπόμνημα και έκτοτε ουδεμία ενημέρωση ή ενόχληση είχε για αυτήν την υπόθεση. Μετά από μερικά χρόνια ενημερώθηκε από φιλικό πρόσωπο πως οι συλληφθέντες εκείνης της ημέρας δικάστηκαν, οπότε για να μην είχε καλεστεί ως κατηγορούμενος, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Από ότι φαίνεται όμως η εισαγγελία Χαλκιδικής δεν ξέχασε αυτήν την υπόθεση και πήρε την πρωτοβουλία για την εκ νέου δίωξη του. Μετά από σχεδόν 5 χρόνια η εισαγγελία έκρινε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την δίωξή του (πάλι με το άρθρο 170), πράγμα περίεργο καθώς σε καμία από τις 400 σελίδες της δικογραφίας εκείνης της ημέρας δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να τον συνδέει με κάποια παράνομη πράξη. Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός πως κατηγορείτε επίσης και για την συμμετοχή του σε ομάδα ατόμων που συγκρούστηκε με διμοιρία των Μ.Α.Τ. στην περιοχή ”Χονδρό Δένδρο”, ένα μέρος περίπου 8χλμ μακριά από το σημείο που του έπεσε το πορτοφόλι χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο και φυσικά δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας που να τον αναγνωρίζει.

Στο μέτωπο της θράκης, οι τοπικές φυλλάδες που ποτε δεν σταμάτησαν να γλύφουν τους χρυσοθήρες, συνεχίζουν να παρουσιάζουν ως σωτήρια την επένδυση του χρυσού στη θράκη μέσα από άρθρα «τρίτων».

Σε επίσης πρόσφατο άρθρο (Μάρτιος 2017)  σε καθεστωτικό μέσο αναφέρεται οτι «η Εldorado Gold έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις Σάπες στην Ροδόπη. Αυτές τις μέρες το θέμα περνά από το συμβούλιο διευθυντών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για τις γεωτρήσεις ή το θέμα θα παραπεμφθεί στο περιφερειακό συμβούλιο… Οι Σάπες βρίσκονται κοντά στο Χρυσωρυχείο του Περάματος στον Έβρο για το οποίο εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων».

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον σύντροφο και σε όλους τους κατοίκους των περιοχών  που διώκονται, και σε όσους αγωνίζονται να σώσουν το φυσικό περιβάλλον από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι εκφοβιστικές τακτικές του κράτους και των συνεταίρων του δε μας τρομάζουν.

Οι χρυσοθήρες θα μας βρούνε και παλι απέναντι τους.