Δισέλιδο μπροσουράκι που μοιράστηκε σε σχολεία απο την κατάληψη παλιού νεκροτομείου

Δισέλιδο μπροσουράκι που μοιράστηκε σε σχολεία απο το παλιό νεκροτομείο

H ιστορία για την θέσπιση και την καθιέρωση των παρελάσεων στην Ελλάδα, ως επίσημη <<εκδήλωση>> εθνικής υπερηφάνειας, αρχίζει το 1936 από τον φασίστα Μεταξά ο οποίος αντιγράφει την ιδέα των παρελάσεων (από Χίτλερ και Μουσολίνι) ,εφαρμόζοντας την ίδια τακτική με τους προαναφερθέντες  ομοϊδεάτες του. Όπως όλοι/ες γνωρίζουμε στις 4 Αυγούστου του ίδιου έτους  καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και επιβάλλει την δικτατορία. Είναι προφανές οτι σε μια τέτοια περίοδο οι εκάστοτε εξουσιαστές δίνουν την μέγιστη προσοχή τους στο να τονώσουν στο έπακρο τα εθνικά χαρακτηριστικά του λαού και ιδιαίτερα των νέων γενιών. Έτσι ιδρύεται η Ε.Ο.Ν.(Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) που είναι υπεύθυνη για την ιδεολογική, εθνική και στρατιωτική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, η οποία και επιβάλλει την συμμετοχή των μαθητών στην παρέλαση. Να σημειωθεί οτι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία ακόμα δεν έχει καταργήσει την συμμετοχή των μαθητών στις παρελάσεις.

Αν και πλέον δεν έχουμε κάποιο επίσημο δικτατορικό καθεστώς και υποτίθεται οτι ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι παρελάσεις όχι μόνο δεν έχουν καταργηθεί αλλά εξυπηρετούν τους ίδιους σκοπούς και διεξάγονται με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό, μπορεί απλά να έχουμε συνδέσει τις παρελάσεις με κάποιες μέρες αργίας και χάσιμο σχολικών ωρών, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μεθοδευμένη εθνικιστική και ρατσιστική προπαγάνδα, που στοχεύει στην πειθάρχηση των μαθητών. Εξάλλου το σχολείο είναι ακόμα ένας θεσμός που κύριο μέλημά του, είναι να δημιουργεί χειραγωγήσιμα άτομα και να τα εκπαιδεύει έτσι ώστε να μη αντιστέκονται σε αποφάσεις που δεν είναι ευνοϊκές για αυτά, καθώς και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση εναποθέτοντας τις ελπίδες τους σε υποτιθέμενους <<σωτήρες>>. Μέσα από την ίδια ενδυμασία, το στρατιωτικό βήμα,τον διαχωρισμό αγοριών-κοριτσιών , ψηλών-κοντών μας επιβάλουν και γίνεται συνήθεια η διάκριση καθώς και η τυφλή υπακοή σε καθηγητές, διευθυντές και εν συνεχεία στους πολιτικούς, παπάδες, και κάθε λογής στρατόκαυλους που βρίσκονται στην εξέδρα και πρέπει να τους χαιρετήσουμε με σεβασμό και ας είναι αυτοί που ευθύνονται για τα χίλια δεινά της μοίρας μας. Στην ουσία προετοιμάζουν φανατικούς πολίτες, φαντασμένους <<τουρκοφάγους>> οι οποίοι είναι έτοιμοι ανα πάσα ώρα και στιγμή να χύσουν το αίμα τους για κάποια ψεύτικα ιδανικά (πατρίς, θρησκεία) αλλά στην πραγματικότητα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πλουσίων (εταιρίες όπλων, κυβερνητικά στελέχοι κλπ) που είναι οι μόνοι που κερδοσκοπούν μέσω της αγοροπωλησίας όπλων, κλείσιμο συμφωνιών για την εκμετάλλευση φυσικών πηγών ενέργειας κ.α.

Σίγουρα όλες/οι έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση ή έχουμε δεχθεί πίεση και εκβιασμούς όταν αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στις μαθητικές παρελάσεις. Επειδή μας εξοργίζει η αδικαιολόγητη επιβολή τιμωριών παραθέτουμε την παρακάτω άσκηση ώστε να μην εξακολουθήσουμε να δεχόμαστε τις μπαρούφες των καθηγητών/ιών και των διευθυντών/ιών.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ

  • Η παρέλαση είναι υποχρεωτική. Α) Σωστό   Β) Λάθος

Σωστή  Απάντηση: Λάθος

Επεξήγηση : Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας (Γ4/150/24-02-2000) ναι μεν το σχολείο υποχρεούται να συμμετάσχει στην παρέλαση , αλλά πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρεωτική συμμετοχή του κάθε μαθητή, οπότε ας παρελάσει όποιος/α γουστάρει.

  • Η επιβολή τιμωρίας σε περίπτωση άρνησης είναι δικαιολογημένη. Α) Σωστό Β) Λάθος

Σωστή  Απάντηση: Λάθος

Επεξήγηση : Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να προβλέπει οποιαδήποτε ποινή, είτε αποβολή, είτε απουσία, είτε χαμηλό βαθμό. Όλα αυτα είναι ωμοί εκβιασμοί !